Deze soorten dakramen passen bij elke woning

Dakramen

Wil je meer natuurlijk licht in huis? Dan bieden dakramen de uitkomst. Een dakraam lijkt veel op een regulier raam maar met een groot verschil: het venster is bevestigd in het dak in plaats van in de muur. Er zijn een aantal soorten dakramen om uit te kiezen:

  • een zolderraam
  • een tuimeldakraam
  • een uitzetraam
  • een tuimelraam met verhoogde as

Welke je kiest, hangt af van je voorkeuren en natuurlijk ook je smaak. Want elk raam heeft eigen voor- en nadelen. Verdiep je altijd goed in de opties voor je overgaat op een aankoop.

Dakramen

Het tuimelraam: de meest gekozen versie

Het tuimelraam zie je nog altijd het meeste voorkomen. Een tuimelraam tuimelt een kant op vanuit de as. Die as kan in het midden van het raam zitten maar ook iets hoger geplaatst. Het tuimelraam is voldoende als je het raam niet als dakbetreding wil gebruiken. Je kunt het raam ook deels open zetten als het regent, zonder bang te zijn dat het water de kamer binnenkomt. Dat is een voordeel ten opzichte van andere dakramen. 

Het klassieke zolderraam

Wie dat tuimelraam maar een beetje veel gedoe vindt, heeft nog een andere optie: het zolderraam. Een klassieke keuze. Een zolderraam is een dakraam dat naar buiten open gaat zoals een gewoon raam. Vaak heeft zo’n dakraam wel een standaard waarmee je het raam vast kunt zetten als het open staat. Een klassiek zolderraam helpt goed met de ventilatie en wordt daarom veel gekozen voor een vochtige zolder. Bovendien is het een opening om het dak mee te betreden, wat vaak handig is.