Zware apparatuur huren of kopen

Bedrijven, variërend van bouw, landschapsarchitectuur en landbouw tot wegenbouw, afvalverwerking en talloze andere, vertrouwen op de productiviteit van zwaar materieel en andere machines om vooruitgang mogelijk te maken. De afgelopen jaren hebben de voordelen van het huren van bouwmachines ervoor gezorgd dat het kiezen van een tijdelijke oplossing steeds meer haalbaar is geworden.

Weet je niet zeker of je moet huren of kopen? Deze blog is er om je te helpen om de juiste beslissing te nemen op basis van jouw unieke omstandigheden. Wellicht wil je bijvoorbeeld een graafmachine kopen, maar weet je niet of dit voordelig voor je is.

Huren versus kopen

Er zullen altijd goede redenen zijn voor bepaalde bedrijven om nieuwe of gebruikte apparatuur te kopen. Als je een gevestigd bedrijf bent, een ruim budget hebt en consequent bepaalde soorten machines dag na dag, jaar na jaar gebruikt, is kopen logisch. Vaak is het toevoegen van permanent materieel aan jouw vloot echter niet zo economisch of efficiënt als een korte- of lange termijnhuur bij een betrouwbare bron.

Als je merkt dat jouw bedrijf constant verschillende soorten klussen uitvoert of als je niet wilt investeren in machines waarvan je niet zeker weet of je ze nog een keer zult gebruiken, dan zijn er veel voordelen aan het huren van bouwmachines.

Veel bedrijven geven uiteindelijk de voorkeur aan een hybride model, waarbij gehuurde en gekochte apparatuur wordt gecombineerd. Je kunt apparatuur bezitten voor jouw gebruikelijke taken met een vergelijkbare omvang van het werk en huren wanneer andere apparatuur nodig is voor andere taken.

Voordelen huren

Huren stelt je in staat om: afschrijvingen en risico’s verbonden aan eigendom te vermijden. Te besparen op kapitaal met minder uitgaven vooraf. Het geeft je on-demand toegang tot een breed scala aan apparatuur. Het bespaart op opslagkosten en elimineert onderhoudskosten.

Stel een budget vast en houd rekening met huur- en aankoopkosten in het kader van jouw budget. Als je de apparatuur misschien voor veel projecten kunt gebruiken, kijk dan eens naar je interne budget. Als je op zoek bent naar gespecialiseerde apparatuur voor een paar projecten, overweeg dan hoe huren in het projectbudget kan passen.

Kosten afwegen

Weeg eigendoms- versus huurkosten af. Gebruik voor huren het door de dealer opgegeven huurtarief vermenigvuldigd met de huurperiode. Voeg vervolgens de ophaal- en bezorgkosten plus de huurverzekering toe. Houd bij aanschaf rekening met de oorspronkelijke kosten die zijn toegevoegd aan de kosten van transport, opslag, onderhoud en verzekering. Trek een geschatte inruilwaarde af, afhankelijk van wanneer je van plan bent om het te verkopen. Vergelijk de twee laatste getallen.

Houd rekening met de gebruiksfrequentie: de lengte van jouw huidige project en hoe vaak je soortgelijke projecten zult hebben, kunnen ook jouw beslissing beïnvloeden. Hoe langer het project en hoe vaker je aan soortgelijke projecten werkt, hoe winstgevender het kan zijn om te kopen. Over het algemeen wordt het praktischer om te kopen als je de apparatuur meer dan 60% tot 70% van de tijd in gebruik kunt houden.