Tips voor groentetuin beginnen

Nu het weer lekker weer wordt is het een goed moment om weer meer in de tuin te gaan zitten. Het is nog leuker om ook echt in de tuin wat te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen groentetuin beginnen. Veel mensen denken dat een groentetuin ontzettend veel werk kost maar dit valt heel erg mee. In dit artikel bespreken we een aantal simpele tips voor wanneer je een eigen groentetuin begint.

Begin klein

Je hoeft niet meteen je hele tuin in een gigantische moestuin te veranderen. Begin met tuinaarde kopen en leg een kleine moestuin van maximum drie vierkante meter aan. Herinner je ook dat je slechts een paar maanden per jaar echt druk zal zijn met je moestuin. Het is dus niet meteen een fulltime taak die je erbij krijgt.

Juiste groenten

Als je eenmaal een plek hebt aangelegd in de tuin, het liefst een locatie met minimaal 6 uur zon per dag en ook een plek die je gemakkelijk met water kunt bereiken dan is het tijd om de juiste groenten te kiezen. Sommige groenten zijn gemakkelijker te kweken dan andere. Een van de gemakkelijkst te telen groenten zijn uien, knoflook, aardappelen en sla. Ook radijsjes zijn een hele leuke optie als beginnende tuinier.

Kies ook groenten die je echt lekker vindt. Een veelgemaakte fout die nieuwe tuiniers maken, is het planten van dingen die je niet wilt eten. Het is zo zonde om te zien hoe een perfect eetbare plant verwelkt en sterft door verwaarlozing. Je zult veel minder snel naar buiten gaan om je oogst te oogsten als je geen zin hebt om het op te eten, dus bespaar je energie voor je favoriete fruit en groenten.

Water geven

Geen niet te vaak water maar geef wel ‘diep’ water. In een moestuin kan te veel water net zo slecht zijn als te weinig. Door je planten te verdrinken, kunnen voedingsstoffen uit de grond lekken, wat leidt tot minder smaakvolle producten.

Het is beter om uw tuin in te richten met druppelirrigatie of een soaker-slang, zodat je voornamelijk de basis en wortels van de plant van water kan voorzien. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak je water moet geven, omdat dit sterk varieert, afhankelijk van je weer. Geef niet te vaak water maar zorg dat het water de wortels bereikt. Een eigen groentuin beginnen is hartstikke leuk en je zult extra genieten van eten dat je zelf geteeld hebt.