oranje schimmel verwijderen

oranje schimmel

Oranje schimmel kan op veel verschillende oppervlakken groeien, zoals in de badkamer, op hout of op etenswaren. Deze soort schimmel is slijmerig en niet pluizig zoals sommige andere schimmels. In dit artikel lees je meer over wat het is, waar het groeit en hoe je er van af komt.

Wat is oranje schimmel?

Deze schimmel bestaat uit meerdere eencellige organismen en kan samen met andere schimmelsoorten groeien. Als deze vorm van schimmel net begint te groeien, ziet deze er uit als kleine vlekjes. In de loop van de tijd veranderen deze vlekjes in een grote slijmerige oranje kolonie.

De schimmel is niet dodelijk, maar kan wel schadelijk zijn voor mensen met een verlaagd immuunsysteem, allergiën of longproblemen. Het ziet er smerig uit en kan ook de smaak van kraanwater bederven wanneer het in leidingen terecht komt.

Waar groeit deze schimmel?

Meestal is deze schimmel te vinden in vochtige ruimtes, hout en etenswaren als brood, kaas en yoghurt.

Vochtige ruimtes

De douche en de badkamer zijn favoriete leefgebieden van deze schimmelsoort. Dit is te danken aan het vochtgehalte, achtergebleven zeepresten of de aanwezigheid van zuur of hard water. Het kan ook in het toilet gaan groeien wanneer er niet goed genoeg wordt doorgespoeld.

Hout

Houten structuren in huis zoals vloeren, balken of funderingen zijn ook kwetsbaar voor deze schimmel. De schimmel kan in grote hoeveelheden de structuren van het huis beschadigen en geeft een vieze lucht.

Etenswaren

Brood, kaas en andere zuivelproducten zijn ideale bodems voor schimmels. De schimmel kan zowel aan het oppervlakte of aan de binnenkant van het voedsel groeien.

Hoe verwijder je deze schimmel?

Je kunt oranje schimmel voorkomen en verwijderen op verschillende manieren:

Badkamer schoon en droog houden

Houd de badkamer zo droog mogelijk door goed te ventileren. Maak de badkamer, douche en het toilet daarbij regelmatig schoon. Spoel altijd het toilet goed door en herhaal indien nodig.

Waterontharder

Hard water trekt deze schimmelsoort aan. Probeer daarom hard water te verzachten met een waterontharder of gebruik een oxidatiefilter.

Schoonmaakmiddel

Waterstofperoxide en azijnoplossing zijn beide effectieve middelen om deze vorm van schimmel te verwijderen. Meng 1 deel van dit ingrediënt met 3 delen water. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken en maak dan goed schoon. Herhaal dit twee of drie keer als dat nodig is.

End Of Article