Wat is een HSB-wand?

pexels-la-miko-3615723

HSB-wand betekent houtskeletbouw. Dit houdt in dat er wanden worden gemaakt voor een prefab woning. Prefab bouwen is het maken van een huis op een locatie. De onderdelen worden dan naar de locatie van de toekomstige woning gebracht en in elkaar gezet. Het is een snellere manier van de klassieke manier van een huis bouwen. Deze wanden worden ook op een locatie gemaakt en afgeleverd. Alle handelingen worden gedaan op de locatie. De wanden kunnen voor elke type woning worden gemaakt, zoals een normaal rijtjeshuis, villa of appartement. Deze wanden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, die weer relevant zijn voor de gewenste isolatie.

De isolatie van de wanden

Deze wanden zijn gemaakt met een houten skelet die is gevuld met een materiaal wat zorgt voor isolatie. Dit materiaal is ook voor een bepaalde periode brandwerend. Er wordt ook folie geplaatst aan de binnen en buitenkant van de wand. De folie aan de binnenzijde zorgt ervoor dat er geen damp ontstaat. Door aan de buitenzijde ook folie te plaatsen, kan de damp door de wand naar buiten. Het zorgt er ook voor dat het isolatiemateriaal wordt beschermd. De wanden kunnen worden afgewerkt met gipsplaat zodat het een strak geheel heeft. Hier kunnen ook nog tegels of bepaalde behang aan worden toegevoegd.

De buitenwand monteren

Een HSB-wand is belangrijk voor het bouwproces, omdat het de woning moet beschermen tegen verschillende weersinvloeden. Daarom wordt er eerst begonnen met de basisconstructie, en daarna wordt de isolatielaag aangebracht. Al deze handelingen gebeuren op de werkplaats, zoals een fabriek. De HSB-buitenwand wordt daarna getimmerd met houtvezelplaten en kan er ook nog bepaalde gevelbekleding worden gedaan. Dit wordt ook weer op de bouwplaats gedaan. Als laatst worden de buitenwand gemonteerd op de bouwplaats. Ook wordt de brandwerendheid en isolatie gecontroleerd. Bij het bouwen van zowel een binnen en buitenwand kunnen aanpassingen worden gedaan. Als alles klaar is, wordt de rest van het huis gemonteerd.