Het worden van een rietdekker en benodigde opleidingen

Je hebt studiekeuzetest na studiekeuzetest moeten doen op school, maar jij weet het allang. Het beroep van rietdekker, dat lijkt jou wel wat. Wat het inhoudt, dat hoeven we je niet meer uit te leggen. Je weet dat je in een dergelijk beroep daken van riet voorziet voor de allereerste keer. Ook weet je dat je zo nu en dan een renovatie zal moeten uitvoeren en dat je over het onderhoud gaat. Wat je alleen nog niet weet is hoe je nu een rietdekker kan worden. Welke opleidingen heb je daar exact voor nodig? Belangrijke informatie die je zult vinden in deze tekst. Lees maar gauw verder.

Een opleiding tot rietdekker op MBO niveau

Je hebt de basisschool goed doorlopen en dan? Maakt het niveau voor de middelbare school uit? Het antwoord is in dit geval nee. Om rietdekker te worden, is een opleiding op MBO niveau voldoende. Het gaat om de opleiding dakdekker riet. Voor het volgen van een MBO opleiding heb je geen specifiek niveau van de middelbare nodig. Bij deze specifieke MBO opleiding is het zo dat je een BBL traject volgt. Wat dat inhoudt? Dat staat in de volgende alinea. Het valt dan ook aan te raden de tekst verder te lezen.

Een BBL traject

Volg je een BBL opleiding? Dan krijg je een dag in de week les. De overige vier dagen zul je stage lopen in een bedrijf. Dit is erg fijn omdat je dan al behoorlijk wat praktijkervaring opdoet. Doorloop je dit hele traject van twee jaar lang met succes? Dan ontvang je een MBO BBL niveau 2 diploma. Hiermee kun je vervolgens verder studeren als je dat graag zou willen. Wat je dan met dit diploma kan? De volgende alinea zal erover gaan. Ga dus maar snel door met het lezen van de rest van de tekst.

Een vervolgopleiding

Je hebt het diploma BBL niveau 2 behaald. Je kunt aan de slag als rietdekker, gefeliciteerd! Ook zou je dus nog verder kunnen studeren met dit diploma. Dan kun je net wat meer dan dat je al kan. Je gaat dan voor de opleiding van de allround rietdekker. Deze vervolgopleiding duurt 1 jaar. Het hiervoor beschreven diploma geeft toegang tot deze opleiding of het hebben van minstens vier jaar werkervaring. De vervolgopleiding hoef je natuurlijk niet persé te doen. Je zou hem gewoon kunnen volgen als je graag wat meer werkzaamheden wil kunnen verrichten. En zeg nou eerlijk, wat is nu een jaar?

Hoe wordt je het nu precies?

Je wil graag een rietdekker worden en nu weet je hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Aan het middelbare schoolniveau zitten geen eisen. De opleiding die je volgen moet is de dakdekker riet opleiding op MBO niveau. Dit is een BBL traject van twee jaar. BBL houdt in dat je een dag in de week naar school gaat. De andere vier dagen loop je stage bij een bedrijf. Je zult een MBO niveau 2 diploma ontvangen na succesvolle afronding waarmee je verder kan studeren als je wil.