Palmboom in tuin, onwaarschijnlijk of niet?

Palmbomen hebben in Nederland, waar soms nog wel eens sneeuw valt lijkt onwaarschijnlijk. In ons klimaat zijn er echter veel soorten palmbomen die goed groeien. Het vereist wel de juiste behandeling, maar het is gemakkelijk te doen.

Palmboom in tuin, vorst.

Vorst is voor palmbomen nog de grootste bedreiging. Een  palmboom in tuin lijkt daarom onwaarschijnlijk. Op de plek waar deze plant voor het eerst groeit, zal de temperatuur nooit onder nul zakken. Wanneer je palmbomen in de tuin zet in een grote pot of kuip, kun je ze beter beschermen tegen vorst. Koop daarom een sterke palmboom. Voorbeelden van sterke palmbomen zijn Trachycarpus fortunei, Butia capitata of Chamaerops humilis. De eerste variëteit is palm uit Azië. Deze plant kan een temeperatuur tot 15 graden onder nul verdragen. Zolang je het maar inpakt. Begin voor de zekerheid vanaf hier als het onder het vriespunt is, anders ben je te laat. Je kunt bijvoorbeeld rieten matten of plastic verpakkingen gebruiken. Hierdoor is deze plant volledig bestand tegen Hollandse vorst, maar houdt hij niet van grote hoeveelheden water.

Palmboom in tuin, zorg voor een droge plek.

Een palmboom is een plant uit de subtropen. Dus hij houdt gewoon van de beste zonneschijn. Palmbomen hebben zon nodig, zet ze daarom op de juiste plek in de tuin. Palmbomen hebben een hekel aan grondwater, zoek daarom de droogste plek in de tuin. Als je in de winter palmbomen met een punt vastbindt, zal de regen geen schade aanrichten. Een handige truc is het plaatsen van een trechter op de boom zijn bladeren te plaatsen. De trechter zorgt ervoor dat de plant wordt beschermd, maar hij kan toch belucht worden. Je kunt een palmboom in tuin ook behoeden voor vervelende situaties met stro of riet. Door bladeren die van andere planten in de tuin zijn afgevallen in de herfst op de wortels van palmbomen te plaatsen, kun je ze gemakkelijk hergebruiken. Dit kan de schaal goed beschermen.