Houten vloer kopen: waar let je op? 

Wil jij graag een houten vloer kopen? Houten vloeren zijn een echte aanwinst voor het huis. Toch zijn er bij een houten vloer wel een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Welke dit precies zijn, lees je in dit artikel. 

De hardheid van de houten vloer 

Bij een houten vloer kopen moet je goed letten op de hardheid van de vloer. De hardheid van verschillende houtsoorten wordt gemeten in Janka. Dit verwijst naar de kracht, in kilogrammen, die moet worden uitgeoefend om een stalen kogel met een diameter van 11,824 millimeter tot halverwege in het hout te drukken. Denk goed na over de mate van voetverkeer die op de vloer zal komen en kies de kwaliteit van de houtsoort dienovereenkomstig.  

De kwaliteit 

Zorg er daarnaast voor dat je alleen een houten vloer koopt van een betrouwbaar bedrijf dat lid is van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW). Je kunt altijd vertrouwen op de garantie en algemene voorwaarden die door deze branchevereniging zijn opgesteld voor het geval er ooit iets niet naar wens is of als er gebreken aan je houten vloer verschijnen. In beide gevallen zul je je geld terug kunnen krijgen. Als je van plan bent de vloer zelf te leggen, moet je bij de vakhandelaar informeren naar de garantievoorwaarden.  

Kies voor een stevige ondervloer 

Bij een houten vloer kopen is ook de ondervloer erg belangrijk. Een stevige ondervloer is absoluut noodzakelijk om een kwalitatieve houten vloer te kunnen leggen. Om te beginnen moet de ondervloer droog zijn, de vloer moet vlak zijn en natuurlijk stevig zijn. Als aan al deze voorwaarden is voldaan, is het mogelijk om een houten vloer direct over een bestaande ondergrond te leggen. 

Voeg een laag isolatie toe 

In sommige omstandigheden is het aan te bevelen om een isolerende laag toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld om nattigheid te voorkomen, maar ook om geluidsoverlast te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de benedenburen, die waarschijnlijk mensen zijn met wie je graag vriendschappen wilt onderhouden. 

Let op de ventilatie 

Zorg ook voor voldoende ventilatie onder de vloer. Bij het leggen van een houten vloer op de eerste verdieping is het essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie in de ruimte is. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat het hout na verloop van tijd gaat rotten. 

Koop meer hout dan je nodig hebt 

Je moet verder altijd meer hout kopen dan je eigenlijk nodig zult hebben. Tijdens het installatieproces zullen er enkele planken bijvoorbeeld onbruikbaar worden gemaakt (aangeduid als restafval) en zul je waarschijnlijk extra planken nodig hebben. Het is ook aan te bevelen meer hout te kopen voor het geval er in de toekomst reparaties nodig zijn. Door overal hetzelfde hout te gebruiken krijg je een prachtige en functionele esthetiek. Let er wel op dat omdat het gelegde hout al van uiterlijk is veranderd door blootstelling aan de elementen en gebruik, er de kans bestaat dat de kleuren niet identiek zijn. Dit moet dan eerst bijgewerkt worden.  

Tip: LAB21