De voor- en nadelen van verwarmen met infrarood
Eén van de nieuwste uitvindingen op het gebied van het verwarmen van huizen is infraroodverwarming. Met behulp van infraroodstraling kan een huis verwarmd worden. Infraroodstraling is in principe een beetje te vergelijken met zonnestralen, of althans gedeeltelijk. De zon zorgt met zijn straling voor warmte: deze warmte komt terecht op objecten, die op hun beurt de warmte gaan uitstralen. Zij geven de warmte af aan de lucht. Niet elk infrarood paneel is hetzelfde: een infrarood verwarming 1000 watt heeft meer capaciteit dan eentje van 800 watt. Aan het gebruik van infraroodverwarming zitten veel voordelen, maar ook enkele kleine nadelen.
Met infrarood zit je er warmpjes bij
Wie infraroodverwarming in huis neemt, maakt dus eigenlijk gebruik van een klein zonnetje. Dit zonnetje werkt op elektriciteit. Wanneer je thuis gebruik maakt van groene stroom, ben je met behulp van een infraroodverwarming dus ontzettend groen bezig. Tegelijkertijd is infrarood ook een fysiek ‘schone’ verwarmingsmethode: geen roet of uitstoot, maar ook geen droge lucht of schimmelvorming. De temperatuur van infraroodverwarming kun je met één druk op de knop aanpassen, en er zijn geen temperatuurschommelingen. Vaak wordt infraroodverwarming toegepast in een modern huis, of zelfs een nieuwbouwhuis. Infraroodverwarming valt aan de eigen smaak aan te passen: zwart, geel of blauw, het kan eigenlijk allemaal.
Kan je het paneel ophangen?
Nu we een (aantal) van de voordelen van infrarood benoemt hebben, is het ook tijd om eerlijk te zijn over de nadelen. De meeste infraroodpanelen worden geplaatst aan het plafond: niet elk plafond is echter geschikt om een paneel aan op te hangen: belangrijk is het om te kijken naar de draagkracht van het plafond. Een ander nadeel is dat infraroodverwarming stroom kost, en dus geld. (Nu doen andere vormen van verwarming dat ook). Het installeren van infrarood kan een lastig klusje zijn, en in sommige gevallen zal een elektricien de stoppenkast moeten veranderen. Wegen de nadelen op tegen de voordelen? Dat is aan jou als lezer.