Tips voor het inrichten van een nieuwe tienerslaapkamer

Een tiener slaapkamer decoreren kan een grote uitdaging zijn, aangezien de smaak en interesses van tieners voortdurend veranderen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek, zodat de kamer niet alleen mooi is, maar ook geschikt is voor het dagelijkse gebruik. Hier volgen enkele tips voor het decoreren van een tiener slaapkamer.

Begin met het bepalen van de sfeer van de kamer

Bedenk hoe de kamer eruit moet zien en voelen. Wil je dat het rustgevend is of juist meer kleurgebruik? Door gebruik te maken van licht, materialen en decoratie, kan je een gewenste sfeer creëren. Overleg samen met je zoon of dochter wat voor kamer zij graag willen hebben. Maak er samen een leuk project van en begin met Pinteresten. Je kunt ook fysiek een moodboard maken, door afbeeldingen uit tijdschriften te halen en te plakken op een groot vel. 

Aan de slag met decoratie

Tieners groeien en hun smaak en interesses veranderen vaak. Kies daarom voor meubels en decoratie die eenvoudig te verplaatsen en aan te passen zijn, zodat de kamer gemakkelijk aan de veranderende smaak van de tiener aangepast kan worden. Hou de basis wat meer basic en ga bijvoorbeeld aan de slag met een A3 Wissellijst. De inhoud van de lijst kan altijd aangepast worden. Hang meerdere lijsten naast elkaar en zoek samen mooie posters om deze lijsten te vullen. 

Een nette kamer door de juiste opbergsystemen 

Maak gebruik van voldoende en de juiste opbergruimtes. Tieners hebben vaak veel spullen, dus het is belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben. Maak gebruik van kasten, boekenplanken en lade-units om spullen op te bergen en de kamer opgeruimd te houden.

Zorg er ook voor dat de inhoud van de kasten en lades netjes en overzichtelijk zijn. Je kunt dit makkelijk organizen, door de inhoud te verdelen in kleinere pakjes of mandjes. Hierdoor hebben alle spullen altijd een plaats om weer terug te keren. Als je toch bezig bent, gooi dan direct de spullen die niet meer gebruikt worden weg.

Studeren aan een fijne werkplek

Veel tieners hebben huiswerk of studie-opdrachten, dus het is belangrijk om een specifieke plek te creëren waar ze dat kunnen doen. Een bureau met een comfortabele stoel en goede verlichting is ideaal. Creëer een goede werkplek voor het maken van huiswerk door de plek rustig te houden. Let ook op dat er een vaste plek is voor belangrijke documentatie.