Waarom je een prefab schoorsteen moet kiezen

Het vervangen van je schoorsteen is een heel gebeuren. Helemaal als je je oude schoorsteen moet afbreken en er een nieuwe voor in de plaats moet plaatsen. Toch hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Hiervoor hoef je dan alleen maar de keuze te maken om een prefab schoorsteen te nemen. Een prefab schoorsteen kan je ook helemaal personaliseren. De schoorsteen zal dan helemaal bij de stijl van je huis passen. In deze blog lees je alles over waarom je voor een prefab schoorsteen zou moeten kiezen.

Wat is een prefab schoorsteen?

Een prefab schoorsteen is een schoorsteen die in de fabriek al helemaal gebouwd is. Dat betekent dat wanneer de schoorsteen geleverd wordt, dat deze eigenlijk alleen nog maar op het dak gehesen hoeft te worden.

Hierna kan de montage plaats gaan vinden. Als je hebt gekozen voor een standaard type prefab schoorsteen kan het zelfs zo zijn dat de schoorsteen binnen een dag al geleverd en gemonteerd kan worden.

Een persoonlijke prefab schoorsteen

Als je ervoor hebt gekozen om je prefab schoorsteen helemaal te personaliseren, dan kan het zijn dat de levertijd wat langer duurt. Zo zou Deze kan je dan helemaal aanpassen naar de stijl die je terugvindt in je huis.

De aanpassingen zitten vooral in de kleur, de vorm en de aankleding van de schoorsteen. Met deze persoonlijke aanpassingen heb je altijd een unieke schoorsteen in je bezit. De stijl van je huis en de inrichting ervan zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het personaliseren van je prefab schoorsteen.

Wat zijn de verschillen tussen een traditionele en een prefab schoorsteen?

Als je gaat kijken naar de verschillen tussen een traditionele schoorsteen en een prefab schoorsteen dan hoef je daar niet lang over na te denken. Een traditionele schoorsteen is altijd gemaakt van gemetselde stenen.

Een prefab schoorsteen wordt normaal gesproken gemaakt van rvs. De levensduur van een rvs-schoorsteen is wat langer dan die van een traditionele schoorsteen. Als je voor duurzaamheid wil kiezen, dan is het beter om hiervoor te kiezen.

Toch is het tegenwoordig ook mogelijk om een prefab stenen schoorsteen te laten maken. Deze zou je zelfs helemaal zelf kunnen ontwerpen. Dit ontwerp kan je dan indienen bij het bedrijf die de schoorsteen voor jou zal gaan bouwen.

Het maken van een eigen ontwerp en het laten plaatsen daarvan neemt alleen wel meer tijd in beslag als wanneer je een standaard prefab schoorsteen laat plaatsen. Dit komt omdat deze helemaal naar jouw eigen ontwerp gemaakt moet worden.

Het verlengen van de levensduur van je schoorsteen

Als je je schoorsteen goed onderhoudt, draagt dit bij aan een langere levensduur van je schoorsteen. Ook als je een stenen schoorsteen hebt kan je de levensduur hiervan verlengen door deze te onderhouden. Zo zou je het voegwerk kunnen vervangen of bijwerken.

Als je dit hebt gedaan kan je schoorsteen er weer langer tegen aan. Bij rvs-schoorstenen is minder onderhoud nodig doordat rvs van zichzelf al een langere levensduur heeft. Hiervoor heb je dan ook alleen het standaard onderhoud voor nodig. En dan moet je denken aan het vegen van de schoorsteen door de schoorsteenveger.