Wat moeten jongeren doen als ze hun studentenhuis verliezen?

jaren-30-woning-nieuwbouw

Nu ik het einde van mijn studententijd aan het naderen ben, moet ik gaan denken over hoe ik wil gaan wonen. Binnenkort moet ik namelijk mijn studentenwoning uit en ik weet hoe dramatisch de woningmarkt op dit moment is. Om mij heen zie ik studenten op verschillende manieren reageren op dit probleem. Een vriend van me is daarom het huis van zijn ouders gaan verbouwen, zodat hij een eigen woning kan creëren boven zijn ouders. Een andere vriend van me heeft een stuk land gekocht en wil daar zijn huis bouwen. Huis bouwen kosten zijn echter ook niet niks.

De oneerlijkheid van de situatie

De situatie is erg oneerlijk, want de studenten van nu kunnen er niks aan doen dat zij geen huis kunnen bemachtigen. Veel mensen hebben geïnvesteerd in huizen door huizen te kopen en te houden totdat de prijs omhoog schiet. Ook veel verhuurders proberen hier geld mee te verdienen. Een herenhuis is bijvoorbeeld mijn droomhuis, maar is vaak onbetaalbaar. Veel studenten vinden deze situatie bijzonder oneerlijk en er zijn zelfs een paar die lege panden gaan bezetten. Dit noemen we kraken, maar dit mag tegenwoordig niet meer. Toch wordt het nog wel eens gedaan.

Huizen kraken en anti-kraak

Het bezetten van leegstaande panden, die vaak alleen gekocht zijn als investering, is tegenwoordig niet meer legaal. Vroeger was dit veel gewoner. Maar veel huizeneigenaren waren ontevreden met hoe hun panden behandeld werden of wilden er uberhaubt geen mensen in. Daarom werd kraken uiteindelijk illegaal. Sommige mensen wilden echter wel graag mensen in hun pand, omdat zij vaak ervoor zorgden dat de panden in betere staat bleven. Voor hen bestaat er anti-kraak; mensen die leegstaande panden hebben kunnen deze voor heel weinig geld verhuren en hebben dan het recht ze er elk moment uit te zetten.